Avui parlarem del celler Tuets, situat entre el Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat. La finca, que també disposa d’un interessant espai per al turisme rural, està rodejat de boscos i d’una biodiversitat espectacular.

El seu propietari, Albert Domingo, imprimeix en el vi la terra, la tradició i la manera de fer d’abans. Manera que, per altra banda, ens falta. Tots els vins que elabora són monovarietals, procedents de vinya ecològica i amb una mínima intervenció al celler. Les vinyes estan situades entre 500 i 600 metres sobre el nivell del mar, en sòls calcaris, franc-argilosos i franc-arenosos.

Fa quatre vins. Tres de blancs: la garnatxa blanca amb una intensitat encisadora; la parellada que, a més d’afilada, és molt refrescant, i la chenin blanc, complexa, intensa i floral. I un de negre: una Syrah potent, amb molta fruita i tacte a pell de pantera.

Realment, tot plegat té molt de sentit: l’Albert, el seu celler, els seus vins, l’entorn que fa d’escenari… L’Albert creu en un organisme viu. Per a ell, tot té anima, i si parlem de quina tècnica utilitza, aquesta es diu llibertat. La llibertat com a manera de viure, d’elaborar en vertical una fruita fins fer-la vi.

Salut i llibertat!