Inhalants: al bell mig de la bonica ciutat de Barcelona

inhalants

Llegeixo en una pàgina web sobre drogues (drugfreeworld) que el terme “inhalants” es refereix als vapors de substàncies tòxiques que s’inhalen per aconseguir un “subidón” ràpid. Llegeixo que hi ha més de 1000 productes casolans o d’ús comú que es podrien consumir com a tals. Alguns exemples són el betum de les sabates, la pega, la gasolina, el gas per a encenedors, la pintura en esprai, líquids per netejar, dissolvents de laca o altres dissolvents de pintura.

Llegeixo que inhalant algun d’aquests productes pateixes efectes similars als anestèsics, que fan més lentes les funcions del cos i que, després d’una pujada inicial i de la pèrdua de la inhibició, apareix somnolència, marejos i agitació.

Llegeixo que els productes químics s’absorbeixen ràpidament a través dels pulmons, passen al sistema circulatori i arriben ràpidament al cervell i a altres òrgans, causant de vegades danys físics i mentals irreversibles.

Llegeixo que els efectes a curt termini dels inhalants són: aparença borratxa, marejada o atordida; balbuceig, incapacitat de coordinar el moviment, al·lucinacions i deliris, hostilitat, apatia, judici deteriorat, pèrdua de coneixement, forts mals de cap, erupcions al voltant del nas i la boca…

A llarg termini, els efectes són els següents: debilitat muscular, desorientació, manca de coordinació, irritabilitat, depressió, danys greus o irreversibles al cor, fetge, ronyons, pulmons i cervell; deteriorament de la memòria i disminució de la intel·ligència i pèrdua auditiva i danys a la medul·la òssia. El batec del cor es converteix en irregular i en qualsevol moment pot acabar en insuficiència cardíaca i provocar la mort en qüestió de minuts. Però aquesta no és l’única manera de morir, ja que en substituir l’oxigen pel producte químic, primer als pulmons i després al sistema nerviós central, es pot perdre la vida per asfíxia.

Una de les maneres d’inhalar aquest producte és el “bolseo”, on l’usuari inhala vapors de substàncies dins d’una bossa de plàstic o de paper. A molts la imatge de nois i noies posant el nas dins d’una bossa de plàstic ens pot sonar llunyana, d’altres móns que no tenen res a veure amb el nostre. Not anymore al centre de Barcelona. Concretament, al voltant del Pou de la Figuera, al barri de Santa Caterina.

L’administració té constància de la situació i de tan en tant un cotxe de la policia s’acosta a la zona per espantar els consumidors, que en la seva majoria són nois procedents del nord d’Àfrica que han arribat a Catalunya sense els pares. Em diuen que els comerços de xinesos ja no els venen pega, però l’aconsegueixen per altres cantons. No sé quina és la solució per a aquests joves, però l’hauríem de saber trobar. Si us plau, poseu-vos en marxa i feu alguna cosa més enllà d’espantar-los amb plaques i fer que vagin canviant de barri fins que s’instal·lin tan lluny del centre que ja no molestin. Ajudeu aquests nois abans que una inhalació de més els provoqui la mort per asfíxia (al bell mig de la bonica ciutat de Barcelona).

More from Anna Priscila Magriñà

E d’Explicador

Això d’entendre el cinema que ens ve de fora sempre ha estat...
Read More

1 Comment

  • Haurien de dir-los que no han fet tants quilòmetres i esforç, que no han patit tantes pèrdues, tanta tristesa i tanta soledat… per acabar sent uns drogoaddictes. Que recordin per què van decidir arribar aquí sense els pares i que continuïn lluitant per millorar la seva vida ara que ja són aquí.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.