A la nostra ciutat, la creació arriscada i els nous llenguatges de l’escena requereixen herois, professionals disposats a jugar-se-la per superar les dificultats que planteja un entorn hostil. Parlem d’un panorama de sales on impera el monocultiu del text i les fórmules més clàssiques de la dramatúrgia comercial de ficció. Un sector, ras i curt, acovardit per la interminable crisi i l’IVA cultural, que ni tan sols amb la protecció de la subvenció o del paraigua de l’estructura pública assumeix, ni que sigui de manera tangencial, la investigació com a format necessari.

En línia amb l’heroïcitat d’un grapat de tossuts creadors, la pròxima edició del festival Escena Poblenou (del 20 al 23 d’octubre) es planteja com un homenatge als petits grans herois del dia a dia, un fil conductor que ens connectarà amb els 21 espectacles del programa, un mostrari divers, plural i representatiu de les formes alternatives d’explicar-nos el món a través d’un escenari. Enguany, a més, Escena Poblenou fa 15 anys i, com a pastís d’aniversari, ha convidat la companyia francesa 1 WATT, energia acompanyada d’irreverència que estrenen a l’Estat l’espectacle Be Claude.En clau local, cal subratllar la presència de Labuena Companyia, hereus de grups amb pedigrí com Amaranto o Colectivo 96º, que presenten A placer. Destacar també la secció que posa en primer pla la creació femenina, Escena + Dones, on es presentarà Si no fossis tu, seria jo, de Mireia Tejero i Adele Madau, un viatge desconcertant entre la solitud i la incomunicació, entre realitat i ficció.

Les Impuxibles, Córcoles, Juancallate, Eléctrico 28 o Decollage són altres companyies a tenir presents en un festival que es completa amb tallers, xerrades i jornades professionals. Escena Poblenou, en definitiva, com a rara avis, refugi durant 15 temporades d’uns herois obstinats sense els quals la nostra escena seria molt més grisa del que és. Per molts anys!