Cada vegada són més els forns que incorporen aquest blat a la seva oferta, i avui en dia és poca la gent, panarra o no, que no hagi sentit mai la paraula Kamut®. A la web o a la premsa ens diuen que té un munt de propietats saludables i que el seu origen és Egipte. Algunes fonts de renom, que ens recorden que som el que mengem o ens prometen estar en bones mans, s’aventuren a dir que va ser trobat a una tomba.

Hi ha marques que s’han fet tan conegudes gràcies a les campanyes de publicitat massives i insistents que hom les empra per anomenar un aliment en concret. Per exemple i desafortunadament molta gent diu Danone per referir-se a un iogurt.

Kamut® és una marca registrada per l’empresa Kamut International, fundada fa 32 anys i presidida pel nord-americà Bob Quinn a la ciutat de Missoula, Montana. La principal àrea de producció és a Saskatchewan, Canadà. Així doncs, Kamut®, és el nom comercial d’una varietat de blat, el Triticum Turgidum ssp. turanicum i tota la producció es fa sota certificació d’agricultura ecològica. Tot bé, però cal desmentir vàries coses.

Aquest blat no és el més antic domesticat. Aquest privilegi el sustenta la varietat diploide coneguda popularment com espelta petita. El Kamut® ni tant sols és la més antiga de les varietats tetraploides, aquesta és l’espelta bessona i els blats durs deriven d’ella. En comparació amb qualsevol blat modern les seves propietats són remarcables i altament recomanables, però lluny de la singularitat única de l’espelta petita. Les afirmacions de que és el blat més saludable són només màrqueting. A nivell organolèptic, res a dir, està boníssim.

El seu origen concret es desconeix, però molt probablement es trobi a l’antiga Mesopotàmia, sobre el 7000 a.C. Després va arribar a alguns territoris de l’Àfrica, Europa i Asia.

Fa uns 12 anys, gràcies al Víctor de Triticatum, a Catalunya va arribar llavor de Turanicum provinent de la Provença i es van repartir entre varis pagesos. Els noms populars són: blat khorasan (fa referencia a l’antiga regió d’Iran Gran Khorasan durant l’imperi Persa Sassànida), blat egipci o blat del Cor. Cultivats en agricultura ecològica i mòlts a la pedra són d’una qualitat excepcional i de proximitat.

Com qualsevol planta, els blats es veuen afectats pel clima, el tipus de cultiu, la qualitat de la terra, etc. El Kamut®, com assegura l’empresa, només es pot plantar a Amèrica del Nord per així preservar la seva composició i propietats. La riquesa del terreny en silici és un tret diferencial. Amb tot, cada blat Turanicum diferirà dels seus homòlegs i, independentment d’on estigui cultivat, ens oferirà característiques pròpies. Amb un gra allargat semblant a una dent de camell, en general podem dir que aquest blat és ric en betacarotens, magnesi, fòsfor i antioxidants. Les seves proteïnes es digereixen més fàcilment i són menys immunogèniques; és una font de fibra.

Si el que vols és un producte de proximitat i qualitat, demana’l pel nom popular que més t’agradi i assegura’t que et venen el que demanes.