Només fa vint anys que Rússia coneix el fenomen de viatjar a l’estranger, doncs l’antiga Unió Soviètica prohibia la sortida dels seus a altres països. Aquest fenomen ha estat aprofitat per Barcelona, que ha prioritzat els interessos dels turistes per davant dels dels seus ciutadans. Les operacions més rellevants que s’han dut a terme a l’espai públic només s’han preocupat d’encatifar les entrades dels locals comercials de luxe a la zona alta de la ciutat.

La crisi de la bombolla turística i la financera han desplaçat els interessos dels russos que arriben a Barcelona des del turisme a la compra de béns immoblesLa crisi de la bombolla turística i la financera han desplaçat els interessos dels russos que arriben a Barcelona des del turisme a la compra de béns immobles. Els compradors arriben a la Ciutat Comtal tot buscant un pis de molta superfície i amb vistes al mar, instal·lant-se en els dos extrems de la Diagonal.

Poques són les peces que des de la ciutat no tinguin cap obstacle visual amb el Mediterrani. Al final de la Diagonal es va desenvolupar un planejament amb inversors americans que posava a prova la ciutat mediterrània i negava qualsevol tipus de relació dels edificis amb el carrer, construint 10 torres dins un parc. Situada més a sud, l’Illa de la Llum, és una torre extraordinària i el seu èxit radica en la voluntat de respondre el més mediterràniament possible als inconvenients heretats pel planejament americà, proposant elements clàssics del nostre clima: terrasses que propicien estades a l’aire lliure i persianes corredisses per evitar l’acció solar.

Els russos han envaït l’Illa de la Llum desmuntant totes les proteccions solars en una acció de prepotència i desconeixement de la cultura en què estan participant. Només esperem que quan tornin a casa per visitar a la família recordin el clima del seu país natal i posin a la maleta alguna peça més de roba que el bikini que duen a Barcelona.