2018 ha canviat moltes coses. El Lliure no té director, i casos com el de Lluís Pasqual o Jan Fabre contribuiran a foragitar les males praxis de les sales d’assaig. També el debat de les minories ha entrat amb força, i l’estrena d’Àngels a Amèrica sense actor negre planejarà pels càstings, si és que encara se’n fan. Després de tanta energia, ara que arriba desembre podem deixar-nos caure en la cartellera de Nadal. No patiu, que no és el que sembla. No repassarem circ amb animals famolencs –però d’animals una mica sí–, ni de pallassos sense gràcia, perquè parlarem dels que sí que en tenen. Si voleu entrades per regalar als éssers estimats, o per portar a nebots i fillols, aquí teniu alguna proposta sucosa.

Com cada any, un bon epicentre nadalenc serà el Circ d’Hivern de l’Ateneu de 9 Barris, que enguany presenta a partir del 15 de desembre l’espectacle Nu, dirigit per Quim Girón. El fundador de la companyia Animal Religion ja ens té acostumats a les seves bogeries que relacionen les acrobàcies amb la cara més salvatge de l’ésser humà. Hi veurem un muntatge que pretén despullar l’exercici del circ fins a quedar-se només amb el més essencial, fins a arribar a l’absurd.


I en el camí de transformar-se en una tradició, fins al 30 de desembre el Teatre Lliure tornarà a programar els pallassos Rhum i Cia. amb el nou espectacle Rhumans, tercera entrega de la saga d’humor i bogeria que per a l’ocasió dirigirà Jordi Aspa d’Escarlata Circus. En aquesta ocasió els pallassos de la companyia ens presenten una investigació sobre la natura del riure amb un rerefons de surrealisme. I si us quedeu amb ganes de fer pastorets podeu provar amb uns de ben trencadors, com Els pastorets, la gran aventura! del Teatre Tantarantana. Bon any!