Al llibre Flushed with Pride. The story of Thomas Crapper, l’autor Wallace Reyburn (1913-2001) ens explica la vida, obra i miracles del senyor del títol, l’inventor del lavabo amb cisterna. Entre les seves pàgines llegim coses com que “Crapper was born of a humble family in the Yorkshire town of Thorne in 1837” i que va aconseguir una feina a Londres el 1848 “with a master plumber in Robert Street in Chelsea to which he was to remain loyal throughout his life.” Al llarg de 95 pàgines en les quals s’hi inclouen dibuixos, Reyburn considera que “undoubtely Thomas Crapper’s greatest, most lasting contribution was the work he did in developing the modern W.C. cistern” i ens explica amb pèls i senyals els entrellats de l’invent que tots fem servir diverses vegades al dia. “The trick was to make water flow uphill”, ens especifica en un punt. “The focal point, where the action is, is the circular chamber to the left of the central pipe leading down eventually to the toilet”, comenta en un altre. I es queixa constantment del lleig que li ha fet la història al senyor Crapper en no convertir el seu nom en una metonímia i aventura que “it might be argued that snobbery was the reason why crapper was not to become an accepted word.”

La gràcia de tot plegat és que aquest llibre és mentida. Existeix de veritat, el tinc aquí al costat, però el seu contingut és pura invenció. I és que Wallace Reyburn era escriptor, sí, però també humorista. Natural de Nova Zelanda, l’home es va inventar diverses llegendes urbanes amb tots els ets i uts necessaris per fer-les creïbles. La del bo d’en Crapper (que en slang vol dir vàter) només n’és una. El millor de tot? Que molta gent, encara avui en dia, creu que aquest tal Thomas Crapper va existir de debó i es l’inventor real del lavabo amb cisterna.

[quote align=”left”] Obro la porta i, àpali, a la turca s’ha dit. Surto del cubicle amb les vambes pixades…Si busquem l’expressió “toilet types” a la wikipèdia, a més del de cisterna apareixen un total de 19 nomenclatures més. Arboloo, blair toilet, pit latrine, squat toilet… Aturem-nos en aquesta, squat, que vol dir a la gatzoneta. Vaja, el vàter a la turca de tota la vida. De vàters no aptes per a gent amb mala punteria n’havia vist fa molts anys a algunes estacions de serveis del sud de França. I fins ara no me n’havia tornat a trobar cap de nou. Quina ha estat la meva sorpresa, però, quan he anat a fer un beure al Bar Bodega Montse, al carrer de l’Arc de Sant Agustí, al Raval.

Mentre em prenc una cervesa, llegeixo que el local es va inaugurar el 1893, fet que el deu convertir en un dels bars oberts més antics de la ciutat. A mitja birra, la bufeta em demana ajuda i em dirigeixo cap al lavabo. No és al fons de tot, però sí a mà dreta. Obro la porta i, àpali, a la turca s’ha dit. Surto del cubicle amb les vambes pixades i el cambrer em demana, a saber si fent broma o no, que deixi propina quan marxi perquè acaba de sortir de la presó i necessita diners.

Mentre m’acabo la cervesa amb les vambes pixades em ve al cap la polèmica dels Polyklyns del Born, tot i que, ara que hi penso, ni tan sols sé que són d’aquesta marca. Busco la seva història a internet i em sorprèn llegir que es tracta d’una empresa familiar fundada a Terrassa el 1994. Expliquen que van ser pioners en el sector dels sanitaris portàtils a l’Estat i que cada any innoven en aquest servei tan necessari en aglomeracions inhumanes. I mentre deixo propina al cambrer penso que aquests, al contrari d’en Crapper, sí que s’han convertit en una metonímia.

P.D. Desconec si a casa nostra hi ha algun autor que s’hagi dedicat a escriure històries falses d’invents i els seus creadors. Si en sabeu d’alguna, si us plau, feu-m’ho saber perquè m’encantarà.